уторак, 29. април 2014.

Padavine pokrenule klizišta

Padavine su ponovo pokrenule klizište izmedu Starog i Novog Priboja, koje zahvata oko 13 hektara zemljišta, i ugrožava naselje, put ka granicnom prelazu Uvac i prugu Beograd-Bar. Klizište se pojavilo desetak godina po izgradnji pruge, i do danas nije sanirano. Na to je ovih dana upozoren i Republicki štab za vanredne situacije.


Zbog obilnih padavina ponovo je aktivirano klizište izmedu Starog i Novog Priboja. Klizište je aktivno još od pocetka gradnje pruge Beograd-Bar, medutim uprkos inspekcijskom rešenju o njegovoj sanaciji, do sada ništa nije uradeno.


Da je potporni zid davno "odslužio" svoje, potvrduju rascepi u betonu, koji se pod pritiskom i nagnuo nad put. Ovih dana, kretanje tla izazvalo je i pucanje cevi gradske vodovodne mreže, pa voda kao da izvire iz asfalta.


Stakleni reperi su popucali, i to je još jedan znak da je klizište proradilo. Za stanovnike kuca nad njim, sve je vec, doslovno, nocna mora, a nisu bezbedniji ni oni koji prolaze putem.


U lokalnoj samoupravi ocekuju da Železnice Srbije, u cijoj je nadležnosti ovaj pojas oko pruge, nešto hitno preduzmu, jer pribojska opština u ovom slucaju nema ingerencije, a o ovom problemu su obaveštene sve nadležne institucije.


Prošle godine Geološki zavod Srbije je uradio elaborat o ovom klizištu uz zakljucak da se hitno prikupi sva dokumentacija za izradu projekta sanacije klizišta, jer je pitanje koliko ce još potporni zid izdržati.


Prema analizama strucnjaka, rec je o dubokom klilzištu, cija je sanacija izuzetno skupa, komplikovana i dugotrajna. Verovatno je i to razlog što se ni na tender za sanaciju potpornog zida koji su raspisale Železnice Srbije niko nije javio.


Klizište ugrožava i prugu cijom je izgradnjom aktivirano. Doprinela mu je i nelegalna izgradnja, jer je deo kuca nad njim izgraden bez dozvole, tu je i državni put, pa je ovo posao u koji se mora ukljuciti  više minstarstava i javnih preduzeca.


Kako god bilo, kažu meštani, samo neka bude što pre.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552


View the original article here

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |