четвртак, 24. април 2014.

Sve više malinjaka u Rađevini

U loznickom kraju, sve više proizvodaca opredeljuje se za podizanje novih zasada malina ili obnovu starih malinjaka u brdskom podrucju. Razlog je, kažu, siguran plasman.

Boško Filipovic iz Lešnice kod Loznice opredelio se za podizanje novog zasada pod malinom na 30 ari. Sa suprugom nema drugih prihoda pa planira da ovaj posao rade porodicno.

"Nas ima dosta u porodici, šest clanova,  tako da možemo sami da uradimo da ne placamo nikog. Što se tice prinosa, ne znam ni ja sam. Videcemo kao ce da bude i kave su godine", kaže Boško.

I drugi proizvodaci opredeljuju se za proširenje starih ili podizanje novih zasada maline, a glavni razlozi su sigurno tržište i manja ulaganja u odnosu na druge kulture.

"Smatram da je siguran plasman proizvoda, to najviše. Smatram da mi je i njiva za to pogodna i zato sam i krenuo", kaže Milomir Krstic, proizvodac iz Banje Koviljace.

Na podrucju Loznice i tri susedne opštine pod malinom je oko 1.500 hektara, a pored ove  povecavaju se zasadi i drugih jagodicastih kultura.

"Malina i kupina pa i naravno jagoda imaju dobru cenu poslednjih godina, posebno malina. Ranije je imala neke svoje krize i malina i kupina, a cena je bila oko 150 pa i do 200 dinara cena kupine. Tako cak i mladi proizvodaci, odnosno osobe koje nemaju drugi neki posao uzimaju zemlju u zakup i podidu zasade", kaže Zlatica Krsmanovic, savetodavac PSSS Loznica.

Posla u vocnjacima ima svakodnevno, a svi zasadi u Srednjem Podrinju zahvaljujuci blagoj zimi trenutno su u dobrom stanju.

"Treba ih štititi blagovremeno, za sada bakarnim sredstvima kasnije u fazi cvetanja i obrada zasada i naravno prihrana, dubrenje s obzirom da je krenula vegetacija", kaže Zlatica.

Na starim i novim zasadima maline do berbe ima još dosta posla, pa ce se tek od juna znati   kakva je ova godina za malinu i koliko ce proizvodaci moci da zarade od svoje proizvodnje.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |