четвртак, 24. април 2014.

Posledice poplava u užičkom kraju


Dok se procenjuju štete od poplava u ariljskom i požeškom kraju, poljoprivrednici pokušavaju da spasu preostalo voce i povrce na parcelama koje nisu potpuno uništene. Mnogo je nepoznanica u nacinu tretiranja oštecenih zasada, pa se ocekuju saveti strucnjaka.

Posle poplave, pokazao se ucinak podivljale reke i svega što je, možda, propušteno da se ucini kako bi se zasadi zaštitili, pa su propala ogromna ulaganja, jer je samo za hektar malinjaka potrebno oko 15.000 evra.

Pokazala se i cena pogrešne procene, neznanja ili nedostatka novca, jer za rizik od poplava gotovo niko nije osigurao svoju proizvodnju.

I od poplava se ipak može osigurati i to rade i Triglav osiguranje, Delta Ðenerali, DDOR Novi Sad ili Dunav, uglavnom kao dopunski rizik, uz osnovno osiguranje.

Premije za osiguranja od poplava su u proseku dva odsto, što je recimo, na parceli od 10 ari i  ocekivani prihod od 300.000 dinara, izdatak od 6.000. Ukoliko je poljoprivredno domacinstvo registrovano, država ovaj iznos regresira sa 40 odsto.

Sledeci problem sada su i nanosi mulja i peska, zbog kojih se strahuje da ce biljni koren brzo poceti da trune, ili naslage smeca koje su potpuno prekrile mlade biljke, što može izazvati zarazu i zagadenje.

Da bi se spasilo ovo što je preostalo, jasno je svima, moraju se odmah primeniti odgovarajuce mere zaštite, ma koliko to koštalo, jer ce se tako sacuvati, ne samo deo ovogodišnjeg roda, vec  i sami zasadi.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |