недеља, 9. јун 2013.

Vlada štedi 40 milijardi dinara

Predložene mere za spas ekonomije omogucile bi uštedu od 40 milijardi dinara u državnoj kasi, javlja RTS. Uštede bi bile na svim nivoima i budžeti bi bili rezani svim ministarstvima. Sigurno je da nema zamrzavanja i smanjenja plata i penzija. Odbijen je predlog da se 10 odsto smanje plate onima koji u državnoj administraciji zaraduju više od 40.000 dinara.
Kada imate 0 necega, na primer 0 dinara, i hocete da uštedite 100 odsto od toga, ili milion odsto od toga, krajnji rezultat je i dalje 0...

Premijer Ivica Dacic izjavio je da nema politickih nesuglasica medu strankama vladajuce koalicije u vezi sa potrebom rešavanja ekonomske krize, ali ima problema u prilazima kako je rešiti.


Planiran deficit za ovu godinu je 3,3 odsto, bez ovih mera bio bi 5,7 odsto. Planirane uštede su od 40 milijardi dinara i sada je problem kako naci to u budžetu, s obzirom na to da kada je budžet usvojen za njega je receno da je preambiciozan.

Povodom sastanka o paketu ekonomskih mera sa prvim potredsednikom Vlade Aleksandrom Vucicem, ministrom finansija Mladanom Dinkicem i guvernerom Jorgovankom Tabakovic, premijer je rekao da Vlada jedinstvena i da nece dozvoliti da se država destabilizuje zbog ekonomske krize i porucio da ce ekonomske i finansijske probleme odgovorno rešiti.

Kako javlja RTS, ni posle tog sastanka konacnog dogovora nema osim da se penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru ne zamrzavaju i smanjuju, ukljucujuci i zarade u državnoj administraciji. RTS je imao uvid u predložene mere, a koje bi trebalo da omoguce uštede od 40 milijardi dinara i tim bi minus u kasi bio 4,7 odsto.

Paketom mera se planiraju brojni potezi, ali su i dalje na stolu, nema konacnog dogovora kako ce da se ostvari ušteda u državnoj kasi. Sigurno je da nema zamrzavanja i smanjenja plata i penzija. Odbijen je predlog ministra Dinkica da se smanje plate za 10 odsto zaposlenima u državnoj administraciji koji zaraduju više od 40.000 dinara.

Ministar Dinkic je rekao da sva ministarstva moraju da štede. Ono što je izvesno je da ce se štedeti na kapitalnim investicijama, a sada je na liderima vladajuce koalicije da se dogovore koje ce prioritetne kapitalne investicije ostati i dalje takve, a na kojima ce se štedeti.

"Zamrzavanjem plata i penzija se ne ostvaruje dovoljan efekat za izlazak iz krize i ako je to tako moramo da osmislimo neke druge metode. Deficit ne sme da bude visok jer može da ugrozi buducnost zemlje. Da bi deficit bio u skladu sa planiranim moramo da napravimo velike uštede. Sada se razgovara na koji nacin ce se to ostvariti, a da to ne bude na teret najsiromašnijih", kaže Dacic.
Dogovoreno je da se na neki nacin smanje subvencije - gubitašima, poljoprivredi i privredi poput onih za novootvorena radna mesta. Cini se da je najveca saglasnost postignuta u pogledu sudbine preduzeca u restrukturiranju koja bi, prema dogovoru, trebalo da se okonca do sredine iduce godine i to prodajom, stecajem ili otpisom dražavnih dugova ukoliko posluju pozitivno.

Dogovora ima i u vezi sa izmenama zakona o radu - koje omogucavaju lakše zapošljavanju i otpuštanje i u vezi sa pojednostavljivanje izdavanja gradevinskih dozvola.

Dogovora nema o reformi penzionog sistema, i o tome da li prodati "Telekom" i kada, ali i šta sa novcem od te prodaje.

Na listi preduzeca koja ce se prodavati su "Jat", "Galenika", "Resavica", "Cacanska banka", "Dunav osiguranje", dok bi Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu bio dat u dugorocni zakup.

Sve ove mere su na stolu, najavljeno je da ce se iduce nedelje još o njima razgovarati. Prvi sastanak je u utorak, a onda krajem nedelje i na neki nacin trebalo bi da se iskristališe kako ce se uštedeti tih 40 milijardi dinara, jer vreme izmice i što se pre usvoji rebalans na neki nacin ce i te mere dati efekat.








0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |