недеља, 9. јун 2013.

Tuzlak govori 73 jezika, čak i izumrle


Muhamed Mešic iz Tuzle tecno govori 12 jezika, a sporazumeva se na još 61 jezika sveta ukljucujuci hebrejski, japanski i urdu, a radio je i kao licni savetnik predsednika Makedonije i savetnik gradonacelnika Tuzle
Za Ginisovu knjigu rekorda: Govori 73 jezika
Ovaj jezicki genije ima 29 godina i govori više od 70 jezika sveta – od hebrejskog do jidiša, od baskijskog do kinjarvanda, a jezike kao što su engleski, nemacki, grcki ili turski savladao je još kao dete. Roden je u Tuzli 1984, a vec sa 26 godina govorio je 56 jezika.
Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na cetiri kontinenta, kao voda projekata "Brainswork grupe", projekt menadžer "British Councila", licni savetnik predsednika Makedonije Ivanova i savetnik gradonacelnika Tuzle Jasmina Imamovica. Ovaj, po svemu poseban, mladic trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Becu, gde vodi pravne poslove u jednoj gradevinskoj kompaniji.
Za vreme rata u Tuzli je sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i, iz decije radoznalosti, "pokupio" je nekoliko reci na švedskom, urdu i norveškom. Jezike je najviše ucio kroz situacije asimilacije, a jedini koji je ucio na kursu bio je znakovni jezik. Rano je poceo da cita i piše, a kao još malom decaku bilo mu je prirodnije da piše s desna na levo. Roditelji bi u ogledalu citali ono što on napiše, a i danas beleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim strucnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku sveta.
 
- Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tecno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro – rekao je Muhamed.
Jezik je Muhamedu uvek bio nacin da bliže upozna ljude iz raznih krajeva sveta.

- Valjda to ima veze i sa detinjstvom u ratu. Tada mi je ostala želja da upoznam što više mogu. Mali je ovaj svet i jako puno je toga što bi se moglo i moralo videti. Tako sam shvatio da ljude treba uvek pokušati razumeti bez prevoda, price koje ljudi imaju, njihovu istoriju i kulturu razumeti i ispricati bez prevoda – kazao je ovaj posebni momak, dodavši kako mu je poznavanje raznih jezika veoma pomoglo u poslu, ali i prilikom putovanja po svetu.
Širom sveta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji "zezaju" da poznaje "samo" 73 od toliko jezika u "božijoj bašti". Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uci.
Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, a kako su ga u vreme pocetka studiranja privlacile nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, najbliža mesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Bec. Univerzitet u Becu je veci i stariji, pa se odlucio da upravo tamo studira. Muhamed ima priliku da na svojim cestim putovanjima po Evropi i svetu sretne mlade Bosance i Hercegovce kod kojih, kako kaže, vidi želju da ucine nešto za svoju zemlju.





0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |