недеља, 9. јун 2013.

Srbi i Hrvati ujedinjeni za Tursku

09. 06. 2013. 00:08h | B92| foto: youtube.com
Studenti psihologije iz Hrvatske i Srbije snimili su zajednicki spot podrške ucesnicima demonstracija u Turskoj. U video poruci prijateljima u Turskoj, 17 studenata iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Zagreba, Osijeka, Pirota, Zadra, Arandelovca i Splita drži delove poruke koja u celosti glasi: “Dragi prijatelji, ponosni smo na vas i ujedinjeni u podršci vama. Nema vece bitke od one za slobodu govora, ljudska prava, slobodu i ljudskost. Volimo vas!”
U udruženom srpsko-hrvatskom poduhvatu podršku turskim prijateljima dali su studenti iz Beograda, Arandelovca, Pirota, Kosovske Mitrovice, Zagreba, Osijeka, Zadra i Splita
Jedna od ucesnica akcije, Ana Odabašic, studentkinja trece godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za B92 objašnjava da su autori poruke želeli da bar na neki nacin pruže podršku prijateljima iz Turske i da im pokažu da su svesni situacije u toj zemlji.


“Pravljenje ovog videa je najmanje što smo mogli da uradimo i nadam se da smo bar delimicno uspeli u našoj nameri da im prenesemo poruku razumevanja i podrške”, kaže Ana.

Sa Anom je saglasan i Ivan Flis, student pete godine psihologije na fakultetu Hrvatskih studija Sveucilišta u Zagrebu, koji je za B92 rekao da prijateljstvo sa kolegama iz Turske traje vec godinama, te da nisu mogli da ostanu nemi na slike koje dolaze sa ulica Istanbula i ostalih turskih gradova.

“Pre nešto više od mesec dana smo bili na konferenciji evropskih studenata psihologije u Turskoj, u blizini Izmira. Kroz udruženje koje organizuje te konferencije vec se godinama družimo sa studentima iz citave Evrope, pa tako i Turcima, koji su baš ove godine odlucili da nas ugoste. Zaista, sama organizacija konferencije je bila vrhunska, a istovremeno i toplina i gostoprimstvo s kojim su nas docekali”, kaže Ivan.


“Ne bih želeo da zvuci kao da smo se mi odlucili da damo podršku kolegama samo zato što nam je eto nedelju dana bilo lepo u Turskoj - kroz godine volontiranja u tom evropskom udruženju, mnogi od nas su stekli prijatelje iz Turske s kojima smo u cestom kontaktu, posecujemo se i delimo puno toga u životu. Pa tako i, na neki nacin, probleme poput ovih protesta i represije koja se dogada na ulicama njihovih gradova”, objašnjava on.
“Kada su slike i price naših prijatelja pocele da pristižu preko Fejsbuka, proveo sam sate i sate pokušavajuci da shvatim zašto bi policija na ulicama tukla te mirne, pametne, staložene ljude koje poznajem vec godinama i s kojima se više identifikujem nego sa nekim mladim ljudima koji žive u mojoj ulici ili s kojima delim klupe na fakultetu. Ako njih neko može da batina na ulici, odvlaciti ih u zatvor zbog poruka na Tviteru i nazivati ih vandalima; ko kaže da se isto ne može dogoditi i nama”, pita se Ivan.

“Slicna razmišljanja su imali i drugi prijatelji i prijateljice iz Srbije i Hrvatske, pa smo odlucili da nešto preduzmemo po tom pitanju i pošaljemo im znak podrške. Ako Erdogan može da pokuša da ih uguši u medijskoj tišini, najmanje što mi možemo ucini je da budemo glasni - solidarni s njihovom borbom za ljudskost, slobodu i pravdu”, porucuje Ivan Flis.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |