понедељак, 10. јун 2013.

Roba neispravna, a kupci nezaštićeni

08. 06. 2013. 17:52h | RTS| foto: Arhiva
Na našem tržištu sve je više nekvalitetne robe, a najcešce reklamacije, kažu kupci, odnose se na tehnicku robu, obucu i odecu. Neki uvoznici imaju svoje laboratorije za kvalitet i sami sebi daju atest proizvoda koje prodaju.
Ilustracija: Na tržištu je sve više nekvalitetne robe
Za dva metra materijala za matursku haljinu svoje cerke Anita Arandelovic izdvojila je više od 7.000 dinara, pa je, kaže, ocekivala bolji kvalitet kupljene robe.

"Otpadaju aplikacije prilikom šivenja. Nisam zadovoljna kvalitetom materijala", kaže Anita. "Vratila sam ga, na šta sam naišla na negativan odgovor."
Obratila se tržišnim inspektorima i oni su je, kaže, uputili na Centar za zaštitu potrošaca. U tržišnoj inspekciji kažu da je nacelnik na godišnjem odmoru i da u njegovom odsustvu niko nema ovlašcenje da daje informacije za medije.
Na sajtu Odeljenja za zaštitu potrošaca Ministarstva trgovine može se naci informacija o tome kako i kome uložiti prijavu. Piše da se prvo treba obratiti trgovcu, a zatim, ukoliko je odgovor negativan, Udruženju za zaštitu potrošaca, pa onda Centru za medijaciju. Nijedan od navedenih brojeva za obracanje nije u funkciji, a ni komunikacija mejlom nije moguca jer je, kako kažu, Centar trenutno obustavio rad zbog prekida priliva budžetskih sredstava od Ministarstva pravde.

Jovan Jovanovic iz niškog Centra za zaštitu potrošaca kaže da kupac može da zatraži veštacenje ovlašcenih laboratorija za kvalitet, ali da te provere nisu jeftine.
"Retko daju za pravo kupcu. Tu postoji sukob interesa", kaže Jovanovic. "Te laboratorije privatizovane, pa onaj ko je uvoznik ujedno je i vlasnik laboratorije i sam sebi daje deklaraciju i sam sebi rešava reklamacije."
Prema prijavama kupaca, na našem tržištu ima dosta nekvalitetne robe. Najcešce reklamacije odnose se na tehnicku robu, obucu i odecu.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |