уторак, 11. јун 2013.

Bruka: Zločinac Francetić heroj za hrvatske prosvetare

Casopis "Vojna povjest" verovatno ce izgubiti preporuku Ministarstva nauke i obrazovanja za dodatnu literaturu u nastavi istorije pošto je na naslovnoj strani najnovijeg broja objavio sliku ustaškog zlocinca i komandanta Crne legije Jure Francetica.
O zlocincu treba da uce deca: Jure Francetic, ustaški komandant Crne legije
Slika Francetica sa svim mogucim oznakama najavljuje opširan prilog o delovanju ustaških formacija.  Na pitanja novinara kako se moglo desiti da casopis tog tipa ima oznaku preporucene dodatne literature, iz Ministarstva nauke i obrazovanja dali su saopštenje u kome podsecaju da je preporuku za korišcenje casopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

"Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj (vaspitanje) i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj casopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naucni casopis", isticu u ministarstvu.
Naglašava se da je ministarstvo reagovalo vec na samu najavu najnovijeg broja mesecnika objavljenu pre tri dana u "Vecernjem listu" cije je "Vojna povijest" specijalizovano izdanje.
"Odmah smo zatražili od agencije da napravi strucnu analizu poslednjih nekoliko brojeva pomenutog casopisa ukljucujuci i poslednji broj s naslovom Ustaška vojnica. Osim od agencije, strucnu recenziju zatražili smo i od nekoliko nezavisnih strucnjaka za istoriju. Nakon što daju svoje strucno mišljenje preispitacemo preporuku koju je izdalo bivše ministarstvo", istice se u saopštenju ministarstva.
Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj casopisa koji bi trebalo da se koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetica s ustaškim oznakama i naslov "Ustaška vojnica - Pocetni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta".


0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |