недеља, 9. јун 2013.

Valjevo: Još četvoro otrovano pečurkama


U Valjevu su se još cetiri osobe otrovale pecurkama, potvrdeno je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice tako da se broj otrovanih od maja do danas povecao na 11.
Kako je agenciji Beta rekla nacelnica tog odeljenja Snežana Arsenijevic, svi pacijenti su se otrovali "zemljastom cepacom" misleci da jedu "vocarke".
"Od cetvoro novotrovanih, dva muškarca su bila u ozbiljnoj situaciji zbog cega su 24, odnosno 48 sati proveli na Odeljenju intenzivne nege", kazala je Arsenijevic i dodala da je njihovo zdravstveno stanje sada stabilno.
Ilustrujuci nedovoljno znanje beraca jestivih gljiva, Arsenijevic navodi da joj je supruga jednog od otrovanih pacijenata kazala da su pecurke "brali u vocnjaku, a ne u šumi" jer su smatrali da u vocnjacima ne rastu otrovne gljive.
"Cepace" su veoma opasne zbog velike kolicine otrova "muskarina", koji sadrže. Doktorka Arsenijevic kaže da je ta vrsta otrovih pecurki veoma opasna jer može da dovede do prestanka disanja i poremecaja rada srca.
U valjevskoj bolnici su 2012. godine imali nekoliko slucajeva trovanja pecurkama. Najgora je bila 2009. kada se u valjevskom kraju pecurkama otrovalo 25 osoba od kojih su umrle dve žene i muškarac.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |