недеља, 9. јун 2013.

Preko beba ruše Srpsku

09. 06. 2013. 01:41h | Ž. Markovic - Vesti | foto: A. Cukic, Srna
Jednodnevna talacka kriza u zgradi zajednickih institucija BiH u Sarajevu koju su izazvali gradani glavnog grada BiH, opasno je uzdrmala vec dobro poljuljane temelje ove države i otvorila novu politicku krizu sa neizvesnim ishodom. Politika umešala prste: Demonstranti držali zatocene bankare i srpske poslanike

Oko 1.500 ljudi, medu kojima i blizu 350 stranih bankara, od cega cak cetiri guvernera nacionalnih banaka, bili su gotovo 24 casa zatoceni u zgradi Parlamenta i Saveta ministara koju su opkolili gradani besni zbog toga što parlament nije usvojio zakon koji omogucava da novorodencad u BiH dobiju maticni broj.
Razlog za okupljanje bila je bolest tromesecne devojcice iz Gracanice kojoj je potreban pasoš za lecenje u inostranstvu, ali roditelji nisu mogli da joj ga izvade, jer nije imala maticni broj. Medutim, spontano okupljanje gradana i blokada ulaza u zgradu, veoma brzo su poprimili nacionalisticke i politicke obrise.
Pokušaj da se reši ocigledan problem koji traje od februara, otišao je u drugu krajnost i pretvorio se u zahteve za lincom srpskih poslanika, ukidanjem entiteta i stvaranjem gradanske države. Za neusvajanje zakona o maticnom broju, potpuno pogrešno, optuženi su srpski poslanici. Blokada se produžila do duboko u noc, što je izazvalo paniku kod dobrog dela onih koji su boravili u zgradi. Nekima je i pozlilo, ali je bilo i problema sa dolaskom hitne pomoci koju protestanti nisu želeli da propuste.
Sve se završilo u ranim jutarnjim casovima, nakon intervencije visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. On se ispred Parlamenta pojavio oko jedan cas iza ponoci, a vec oko tri casa policija je napravila kordon kroz koji su izašli zatocenici iz Parlamenta. Kako "Vesti" nezvanicno saznaju, Incko se na ovu intervenciju odlucio tek nakon što je dobio panican telefonski poziv iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije odakle mu je sugerisano da se medu bankarima zatocenim u zgradi, nalazi i odreden broj Austrijanaca. Sve dok nije dobio poziv iz Beca, Incko je gotovo otvoreno podržavao protestante.

Dogadaji u Sarajevu obišli su svet, i izazvali lavinu unutrašnjih reakcija u BiH. Vlada Republike Srpske juce je održala vanrednu sednicu posvecenu talackoj krizi. U Banjaluci se ozbiljno razmišlja o odluci da srpski poslanici do daljnjeg ne odlaze na sednice u Sarajevo, a konacnu odluku o tome trebalo bi da donese Narodna skupština na posebnoj sednici koja bi mogla da se dogodi sledece sedmice.

Srpski poslanici koji su bili zatoceni u zgradi tvrde da su se osecali užasno. Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurevic kaže da su bili taoci policijskih struktura koje, po necijem nalogu, nisu radile svoj posao.

- Ministar unutrašnjih poslova kantona Sarajevo odbijao je da pošalje policiju. Zato sada treba sankcionisati i podici optužnice protiv onih koji su blokirali institucije, onemogucili slobodu kretanja i slobodan rad - navela je Pandureviceva.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkic izjavila je da nakon najnovijih dešavanja u Parlamentu BiH ništa više nece biti isto i da sada hladne glave treba videti kako dalje raditi.

- Ono što se juce desilo velika je opomena da Sarajevo ocekuje od nas da budemo promotori njihove politike, ili bar da putem dogadanja naroda ucini da se vrši stalni pritisak na poslanike kako bi proveli svoju politiku - rekla je Majkiceva.
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasic smatra da je na sceni bila precizno planirana i pripremana ujdurma.
- Akteri tog plana i opsade su sve one stranke koje nastoje da i putem maticnih brojeva regionalizuju Republiku Srpsku i sarajevske tajne službe, a na ruku im je išlo i nekoliko 'idealnih' faktora kao što su majke sa decom, bolesno dete i veliki skup stranaca u zgradi Parlamenta - istakao je Vasic.
Potpredsednik Srpske Emil Vlajki upozorio je da su protesti pred institucijama BiH u Sarajevu i talacka kriza uvod u obnovljena bonska ovlaštenja visokog predstavnika i u predstojecu, silom nametnutu, planiranu unitarizaciju BiH, gde bi trebalo da Srpska suštinski nestane.
- Takozvana talacka kriza jedna je od najvecih farsi izvedenih na teritoriji bivše Jugoslavije u poslednje dve decenije - porucio je Vlajki.
Istoricar Dragomir Andelkovic ocenio je da je blokada Parlamenta BiH pod lažnim izgovorom "borbe za novorodencad" nesumnjiv napad na Republiku Srpsku i njene institucije.
On je uveren da Republika Srpska ume da se odbrani, te da svet nece nasesti na "vec viden scenario iz 90-ih godina" prošlog veka.
"Nadam se da smo mi Srbi od tada naucili lekciju, da mnogo brže reagujemo, odnosno da cak i onaj dobronamerni deo sveta nema takve predrasude prema Srbima, pa ce sa prezirom osuditi to što se radi", rekao je Andelkovic.









0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |