понедељак, 10. јун 2013.

Split: Gradonačelnik na čelu gej parade

Više od 500 ucesnika treceg "Gej prajda" u Splitu ucestvovalo je danas u povorci centralnim gradskim ulicama, koju je prevodio novi splitski gradonacelnik Ivo Balsadar iz Socijaldemokratske partije.

Medu ucesnicima su bili i prva potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusic i ministar uprave Arsen Bauk. Skup, ciji je moto potpuna ravnopravnost, obezbedivalo je nekoliko stotina policajaca, ali manje nego prošle godine kada ih je bilo oko 900. Uoci skupa grad je nadletao policijski helikopter, javljaju
lokalni mediji. Za sad sve protice bez incidenata.

Ucesnici parade krenuli su u 14 casova iz Ðardina Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove do Rive, gde je prvi put postavljena bina. Za razliku od prethodnih godina, na gradskom jarbolu postavljena je zastava duginih boja.
Jedan od organizatora skupa, Sanja Juras iz udruženja "Kontra", porucila je da traže od naldežnih konkretne korake da se osigurala potpuna ravnopravnost istopolnim porodicama. Pojavljivanje splitskog gradonacelnika ucesnici su pozdravili aplauzom.
"Šaljemo poruku i podršku svima koji smatraju da su njihova pravu ugrožena. Naša dužnost je da štitimo sve koji se na bilo kakav nacin smatraju ugroženima", rekao je novinarima Baldasar.
 On je podržao zahtev za izjednacavanje Prava istopolnih zajednica s pravima heteroseksualnih, kao i prava njihove dece, isticuci da je "njihova diskriminacija pocetak rasizma i samo korak do konclogora", prenosi T-portal.
Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusic rekla je da je rec o "proslavi gradanskih prava i sloboda". Upitana kako ce biti regulisana prava istopolnih zajednica, ona je rekla da ce to biti ili posebnim zakonom ili u okviru Porodicnog zakona, ali da ce se o tome još razgovarati.
Ucesnici parade nosili su transparente "Mare i Kate žene se, da znate!", "Neka cili svit zna da se vole Hvaranina dva", "Moj tata je gej" i "Kakva registracija? Pa nisam auto".
Organizatori parade su udruženja "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet". Udruženje "Urbana desnica", koja se protivi gej paradi, pozvala je Splicane da za vreme održavanja parade budu u šetnji s porodicom na gradskoj plaži Žnjan.
Prvu gej paradu u Splitu pre dve godine obeležilo je nasilje, dok je prošlogodišnja prošla bez incidenata, ali u senci izuzetno jakih mera bezbednosti. Iduce subote i u Zagrebu ce biti održana gej parada.






0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |