понедељак, 20. мај 2013.

Zmijanjski vez uskoro na listi Uneska

20. 05. 2013 SRNACuveni "zmijanjski vez" uskoro bi trebalo da bude upisan na reprezentativnu listu nematerijalnog, kulturnog nasleda Uneska, cime ce postati prvi element iz oblasti nematerijalne baštine BiH koji je uvršten medu svetsko kulturno naslede. Zmijanjski vez je najstariji vez na Balkanu i koriene ima u neolitskoj umetnosti, a najzastupljeniji motiv koji obraduje jeste krajiško kolo.
Clanica Zavicajnog društva "Zmijanje" i autor tri romana o Zmijanju Zora Regodic naglasila je da su ljudi prolazni, a da je autenticni zmijanjski vez nadživio vreme i da zaslužuje da ude na listu.
"Nikada nije kasno da stvari pomicemo nabolje i da svet vidi lepotu zmijanjskog veza i drugih važnih segmenata ovdašnjeg kulturnog blaga", naglasila je Regodiceva.
Ona je ukazala na potrebu da se tradicija sacuva i citirala nobelovca Ivu Andrica koji je rekao "sve što nije zapisano nije ni bilo".
Upravo zato Zavicajno društvo "Zmijanje" je u tri osnovne škole, u Bronzanom Majdanu, Ribniku i Kolima, osnovalo škole veza, u kojim se tinejdžerke uce tajanstvenoj veštini svojih prabaka.
"Ove škole pohadaju ucenice od sedmog do devetog razreda, cime cemo postici da 'naš vez' otmemo od zaborava", zakljucila je Regodiceva.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |