петак, 24. мај 2013.

Opet četiri trake i "gola seča"

Banjaluka 20. 05. 2013 Press RSUprkos negodovanju meštana Rosulja, "odmrznut" regulacioni plan Malta Regulacioni plan Malta, oko kojeg su se lomila koplja tokom poslednje predizborne kampanje, ponovo ce doci na javni uvid, a u Mesnoj zajednici Rosulje kažu da je, prema najavama koje su dobili od gradskih vlasti i preduzeca koje priprema plan, ispoštovan tek minimum zahteva gradana!OBELEŽJE BANJALUKE... Hoce li Rosulje ostati bez drvoreda Podsetimo, prošle godine je na javni uvid došao regulacioni plan Malta, po kome se u ulici Kralja Petra II Karadordevica planira izgradnja cetiri saobracajne trake i uklanjanje starog drvoreda, što je izazvalo proteste stanovnika ove ulice, ali i ostalih meštana Rosulja i Nove varoši.
Održavana su javna okupljanja, meštani su i putem institucija uputili veliki broj primedbi na dato rešenje, zbog cega je plan i stavljen na "cekanje".

Medutim, mnogi gradani danas smatraju da je prvobitno odustajanje bilo tek predizborna predstava, jer se u novom predlogu malo šta se razlikuje od onog zbog koga je i došlo do protesta. U Savetu mesne zajednice Rosulje kažu da ce gradani i ovaj put ponoviti Iako se vecina gradana slaže da postoji odreden broj stabala u aleji Kralja Petra II Karadordevica koja bi trebalo ukloniti zbog bezbednosti, svi su protiv sistematske "gole sece" koja je u najavi. Meštani isticu da i najveci laik medu njima u svako doba dana može prstom da pokaže par stabala koja su vidno oronula i koja mogu predstavljati opasnost, ali i da vecina stabala treba strucno održavanje, jer se radi o starom drvoredu. Dosadašnje održavanje banjaluckih aleja pokazalo se kao katastrofalno. Strucnjaci se slažu da je rezanje celih krošnji u svim alejama u roku od par dana, bez obzira na doba godine i vrstu drveta, doprinelo tome da su mnoga od stabala uništena u veoma kratkom roku. Umesto sece, potrebno je, kako smatraju meštani, angažovati strucnjake koji bi pokušali da sacuvaju što se može sacuvati te pod hitno spreciti "održavanje" kakvo je radeno proteklih godina. svoj stav.
- Prvo je odluceno da plan bude na uvidu sedam dana, verovatno kako bi se što pre završilo. Pokazalo se dobro što smo u gradskoj skupštini dobili odbornika iz našeg naselja pa je došlo do toga da ipak plan bude na uvidu po zakonskom maksimumu, a to je 30 dana, što je normalno s obzirom na to koliko ljudi je imalo primedbe na ovo rešenje. Nakon usmenih razgovora koje smo imali sa nadležnima, dobili smo informaciju da ce plan doci na uvid u sledecih par meseci, ali i da je usvojen tek minimum onog što su gradani tražili te da je gro plana, zbog kojeg je i došlo do masovnog negodovanja, ostao nepromenjen. Ostaje da se vidi kako ce se sve razvijati, ali mi cemo se potruditi da se mišljenje gradana cuje i uvaži, a održace se i zbor gradana - kaže predsednik Saveta gradana mesne zajednice Rosulje Željko Gagula.
Najviše primedbi gradana odnosilo se na gradnju puta sa cetiri trake kroz gusto naseljenu mesnu zajednicu kakve su Rosulje. Ništa manje negodovanja nije bilo ni zbog uklanjanja starog drvoreda, koji je jedan od obeležja Banjaluke, ali najviše su ogorceni roditelji cija deca pohadaju Osnovnu školu "Aleska Šantic", koja bi, uz brzi put u neposrednoj blizini, dobila i kružni tok.
- Ponovo se dešava da "strucnjaci" navaljuju da sruše drvorede i da "razvijaju" delove grada koji su vec uredeni. Neka naprave cetiri trake kroz Cesmu i Vrbanju ili još bolje Prijecane. Ili bar neka pokrpe rupetine u Obilicevu ili dovedu vodu ljudima na dva kilometra od grada pa cemo onda gledati kako da rušimo aleje i gradimo brze puteve kroz naselje. Ovde nece biti put sa cetiri trake, jer gradani to nece dozvoliti. Na ovu ulicu nedavno su potrošene silne pare da se konacno uredi i šta sada, treba to sve ponovo razvaljivati da bi se ostvarivale necije "vizije". Treba biti stvarno bezobrazan pa posle svega ponovo predlagati ovakvo rešenje. Ako im je tesna ulica, neka se isele iz centra grada i neka prave zgrade u predgradu, ionako se satraše gurajuci se u centar - kaže jedan od ogorcenih stanovnika ulice Kralja Petra II Karadordevica.
Nenad Despot

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |