уторак, 21. мај 2013.

Asad priprema odgovor na izraelske provokacije


Press RS
Asad priprema odgovor na izraelske provokacije
Sirija ima rakete "tišrin", tipa zemlja-zemlja, uperene na Tel Aviv i spremna je da ih upotrebi ukoliko Izrael odluci da napadne Damask, prenose juce izraelski mediji pisanje "Sandej tajmsa".
U slucaju napada Izraela, sledi odgovor... Sirijski raketni sistemBritanski list navodi da su sateliti za izvidanje otkrili pripreme sirijske armije da razmesti te rakete.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, otvorajuci juce sednicu vlade, odmah odgovorio na takve izveštaje, istakavši da izraelska vlada deluje odgovorno, odlucno i odmereno da osigura glavni interes države Izrael, bezbednost njenih gradana.

"Tajms" citira izraelskog eksperta za rakete Uzija Rubina, koji je rekao da Sirija ima mnogo takvih raketa na raspolaganju i ako ih ispali na Izrael, one bi mogle potencijalno da parališu sve komercijalne letove u i iz zemlje.

Ovaj izveštaj objavljen je u trenutku neizvesnosti na Bliskom istoku uopšte i posebno u Siriji, nakon dva izraelska vazdušna udara na nekoliko meta u Siriji, pocetkom ovog meseca.
Holandska policija je na osnovu dojave obaveštajne agencije AIVD zaustavila 16-godišnju devojcicu, koja je krenula da se bori u Siriju, javili su lokalni mediji.
Portparol policije Nikol Bogers rekla je holandskom dnevniku "NRC" da je tinejdžerka zaustavljena u okviru istrage o osobama koje rade na angažovanju mladih za odlazak u borbu u Siriju. Policijski izvori kažu da je devojcica želela da se pridruži pobunjenicima u borbi protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada. Iz holandske Kancelarije za borbu protiv terorizma ranije je saopšteno da je oko stotinu mladih Holandana napustilo svoju zemlju i otišlo u džihadisticke misije.Izrael nije zvanicno potvrdio te napade, navodno da ne bi izvršio pritisak na sirijskog predednika Bašara al Asada da odgovori, piše izraelski list "Džeruzalem post", pozivajuci se na izvore bliske premijeru Benjaminu Netanijahuu.
To, medutim, nije prvi izveštaj u kojem se navodi da Asadov režim ima rakete uperene na Izrael. Libanska televizija "Al Majadin" citirala je jednog sirijskog zvanicnika 5. maja koji je rekao da je Damask uperio raketne baterije na Izrael ubrzo nakon dva napada, ciji je cilj kako se veruje, bila isporuka oružja namenjena libanskom Hezbolahu.

Sve do sada, Sirija se uzdržavala od vojnog odgovora, uprkos pretnjama raznih sirijskih zvanicnika, ukljucujuci predsednika Asada, koji je zapretio momentalnom osvetom bez upozorenja ako Izrael opet napadne.

Izraelski lideri odavno isticu da su zabrinuti da bi nekonvencionalno oružje u Siriji moglo pasti u ruke teroristickih organizacija.

Izrael je izveo, kako se veruje, tri vazdušna udara na sirijsku teritoriju ove godine da to spreci. Ni sirijski saveznik Hezbolah nije se osvetio za te napade.

Asad je pocetkom marta u jednom intervjuu rekao da se Sirija uvek svetila za izraelske akcije, ali na svoj nacin i da samo Izraelci znaju šta on misli, kao i da osveta ne znaci "raketa za raketu" ili "metak za metak".

Nakon drugog izraelskog napada, libanski list "Al Akbar" je preneo Asadove reci da je Sirija zainteresovana za drugaciju osvetu Izraelu: "Želimo stratešku osvetu otvaranja vrata otporu i pretvaranju citave Sirije u naciju otpora."

U sredu je "Njujork tajms" objavio reci neimenovanog visokog izraelskog zvanicnika da, ako Asad reaguje napadom na Izrael ili pokuša da udari na tu zemlju preko teroristickih saveznika, rizikuje pad sopstvenog režima, jer ce se Izrael osvetiti.

Ag.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |