уторак, 21. мај 2013.

Srbija obećava i očekuje datum, Nemačka traži rezultate

 TanjugSrbija ce ispuniti svoj deo obaveza preuzetih briselskim sporazum bez obmanjivanja evropskih partnera, a od Berlina ocekuje podršku datumu za pocetak pristupnih pregovara - jedinstven je stav državnog vrha u razgovorima sa nemackim ministrom Gvidom Vesterveleom, koji podršku obecava, ali ocekuje opipljive rezultate u primeni sporazuma.Vestervele je danas i juce razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolicem i Ivicom Dacicem, vicepremijerom Aleksandrom Vucicem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkicem.
Šef nemacke diplomatije je najavio da ce dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Nemacke po pitanju datuma za pregovore ukoliko bude opipljivih rezultata u primeni briselskog sporazuma i ocenio da Srbija ima istorijsku priliku da "jednom za svagda" krene putem zajednicke buducnosti sa EU.
Kako je naglasio, njegova poseta je znak ohrabrenja. Govoreci o primeni sporazuma, Vestervele je naglasio da se "ne radi o satima, vec o blagovremenoj odluci".
Prema njegovim recima, ovo je istorijski trenutak i treba doneti hrabre i dalekosežne odluke.
Nemacka, dodao je, vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom clanstvu u EU, Srbiju vidi kao evropsku državu. Nikolic je Vesterveleu preneo da je Srbija posvecena rešavanju problema KiM i daljem napretku na putu ka EU, ali da nece obmanjivati evropske partnere obecavajuci nešto što ne može da ispuni.
U tom smislu Srbija je posvecena postizanju plana implementacije briselskog sporazuma, ali nece prihvatiti primenu necega cega u tom sporazumu nema, niti ce ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova, istakao je Nikolic.
Kako je rekao, Srbiji je veoma važno da što pre dobije datum za pocetak pregovora i da zato Srbija nece obmanjivati svoje evropske partnere obecavajuci im ono što ne može da ucini.
Istovremeno, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da kljucno razmimoilaženje u pregovorima u primeni sporazuma leži u tome što Nemacka insistira na raspuštanju postojecih institucija na Severu Kosova, da bi potom bile formirane nove.
Predsednik Srbije, takode, smatra da su izgubljene tri nedelje u pokušajima da se dogovori plan implementacije sporazuma od 19. aprila, što je jasan znak da premijeri moraju da predvode dogovore o primeni, u prisustvu evropskog komesara Ketrin Ešton, jer najbolje znaju šta je dogovoreno u sporazumu, sa cime se složio i Vestervele.
Dacic je na zajednickoj konferenciji za novinare sa Vesterveleom porucio da ce Srbija ispuniti svoj deo obaveza koje je preuzela potpisivajem briselskog sporazuma sa Prištinom, a da od Nemacke ocekuje pozitivne odluke o datumu pocetka pregovora sa EU. Kako je rekao, Srbija više nema vremena za cekanje i svako odlaganje odluke o datumu pocetka pregovora sa EU može da ima katastrofalne posledice po njenu buducnost.
Za Dacica, poseta Vestervela predstavlja "ohrabrenje i vrstu podrške onome što su vlada i državni vrh uradili u proteklih nekoliko meseci u drugacijem pozicioniranju Srbije, donoseci odluke koje nisu bile lake ali koje su bile u najvišem državnom i nacionalnom interesu.
On je dodao da se sutra nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu, u kojem ce Srbija uložiti maksimum napora da se dode do rešenja i usvajanja plana implementacije, koji je, zajedno sa prvim koracima u pravcu sprovodenja, nužan za dobijanje datuma.
Dacic ocekuje da ovaj Vidovdan donese dobre vesti za Srbiju, da bude odobren pocetak pregovora sa EU. Vicepremijer Vucic, koji je juce docekao Vestervela i bio njegov prvi sagovornik, takode je porucio da ce Srbija poštovati briselski sporazum.
Vucic je uveren da ce Srbija dobiti datum za pregovore u junu, i da potom ocekuje konkretnu ekonomsku podršku Nemacke, a ne pohvale.
"Nismo tražili niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato cemo moliti i tražiti od Nemacke i Evropske unije vecu pomoc u razvoju Srbije i mnogo više investicija", rekao je Vucic.
Mrkic je Tanjugu rekao da nemacki ministar razume "osetljivost trenutka" za srpsku vladu i narod na Kosovu.
Vestervele je sa uverenjem govorio da ce srpska zajednica na KiM ubrzo uvideti da su njen opstanak, jacanje i izgradnja sigurne buducnosti obezbedeni i garantovani od strane medunarodne zajednice, naglasio je Mrkic koji je sa Vesterveleom razgovarao 40 minuta, znatno duže od onoga što je predvideno protokolom.
Šef nemacke diplomatije, koji boravi u zvanicnoj poseti Srbiji, najavio je i skoru posetu clanova Bundestaga, jer je nemacki parlament poslednja je instanca u toj zemlji koja odlucuje o podršci Nemacke za "zeleno svetlo" Srbiji za dobijanje datuma pregovora sa EU.
Ta sednica Bundestaga bice održana 27. juna, a samit šefova drzava i vlada EU na kojem ce biti doneta i formalna odluka o datumu 27. i 28. juna. Vestrevele je iz Beograda otputovao u Prištinu.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |