петак, 24. мај 2013.

Jeremić: Bezbednost vode je globalni prioritet


Tanjug
Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremic izjavio je danas da je bezbednost vode "globalni prioritet" i da se to pitanje ne može rešavati naporima pojedinacnih zemalja, vec da bi u tome trebalo da da ucestvuju sve države clanice UN, ciji je to "suštinski nacionalni interes".
U uvodnom obracanju ucesnicima Drugog samita zemalja azijsko-pacifickog regiona posvecenog bezbednosti vode, koji se održava u gradu Cjang Mai na Tajlandu, Jeremic je upozorio da je situacija kada je rec o bezbednosti vode narocito kompleksna u ekonomski i geografski raznolikom azijsko-pacifickom regionu.
"Visoka stopa nataliteta, uz brzu industrijalizaciju i neplansku urbanizaciju, rezulturala je neodrživim obrascima potrošnje, zagadenošcu i lošim rukovodenjem vodnim resursima, sa potencijalno destruktivnim posledicama", rekao je Jeremic.
To sve više, naveo je on, prenapreže proizvodnju hrane i poljopriprivredu, a nesrece vezane za vodu dovode do gubitka ljudskih života, migracija velikih razmera unutar i preko granica, što pojacava ekonomske i geopoliticke tenzije i nestabilnost.
"Kao predsednik GS UN, u potpunosti podržavam cilj ovog samita da pruži platformu za širenje informacija o ozbiljnim pretnjama koje predstavlja nebezbednost vode medu donosiocima odluka, u javnim i privatnim sektorima, civilnom društvu i opštoj javnosti", porucio je Jeremic.

On je pozdravio snažnu privrženost kraljevske tajlandske vlade pokušajima da fokusira svetsku pažnju na pretnje vezane za nedovoljnu bezbednost vodnih resursa, kao i liderstvo te vlade u pronalaženju inovativnih rešenja za sprecavanje katastrofa vezanih za vodu, u cemu može da služi kao primer.

Kralj Bumibol Aduljadej, istakao je Jeremic, više od 60 godina pokrece citav niz inicijativa za dobro rukovodenje ovim neophodnim resursima širom Tajlanda, kao što su sprecavanje poplava, projekti drenaže i navodnjavanja, izgradnja brana i rezervoara i mnogi drugi.

Jeremic je podsetio da je 22. marta, povodom Svetskog dana vode, sazvao Interaktivni dijalog na visokom nivou GS UN i da je ucestvovao u formalnom otvaranju Medunarodne godine saradnje u oblasti vode, uspostavljene na osnovu rezolucije GS UN.
"Time je potvrdeno da je pristup bezbednom, sigurnom i pouzdanom snabdevanju vodom od suštinskog znacaja za ublažavanje siromaštva, unapredenje zdravlja, podizanje životog standarda i postizanje trajnog razvoja", rekao je on.

Jeremic je izrazio nadu da ce Drugi samit azijsko-pacifickih zemalja posevecen vodi postici svoj cilj - da ce ucesnici utvrditi specificne oblasti pojacane saradnje, kao i primerene mehanizme za dalju akciju zemalja ucesnica, ali i šireg sveta.

On je izrazio nadu da ce današnja diksusija biti adekvatna priprema za predstojece dogadaje, kao što je Medunarodna konferencija na visokom nivou o saradnji u oblasti vode, ciji ce domacin biti Tadžikistan u avgustu.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |