петак, 24. мај 2013.

Malo izbadanje u duhu tradicije...

20. 05. 2013
Press RS
Komentar dana - Antonije Kovacevic
Na tradicionalnom 33. "Izbadanju medu prijateljima" pobedu su odneli kumovi iz Žitorade Ðuro M. (43) i Ilija P. (46), a nagradu šampionima urucio je srpski premijer Ivica Dacic. Pobednicki tandem je u finalu zbirno izgubio šest litara krvi, a sumnja se da je takmicenje namešteno jer su Ðura i Ilija zemljaci premijera, koji je inace i pocasni pokrovitelj ove manifestacije, zasnovane na našoj kulturnoj baštini, plemenskim obicajima i paraolimpijskoj disciplini koju ovaj narod neguje od pamtiveka...
Ovo je mogla da bude crnohumorna, satiricna kolumna, inspirisana Dacicevom izjavom nakon bolnicke posete Saši Danilovicu. Ali nece biti. Jer ne sme. U zemlji u kojoj premijer brutalno izbadanje naziva "tradicionalnom srpskom svadom medu prijateljima", nema mnogo mesta za smeh. Osim onaj do suza.
Da nije tragicno, bilo bi tužno. Da se, recimo, dešava nekom drugom, pa da se sažalimo. Ali dešava se nama, pa bi valjalo da se zabrinemo. Kad premijer, koji je usput i ministar policije, posle narecenog incidenta, brže-bolje ode u posetu coveku koji je pre toga, pijan i nadobudan, s lica mesta oterao policajce i Hitnu pomoc, uz bujicu psovki i pretnje pištoljem, onda svi treba mašala da se zamislimo. Kad nedugo potom u bolnicu dojuri i potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vucic, osvedoceni borac protiv kriminala i korupcije, ostaje nam samo da se prekrstimo.

Da li su ova dvojica tamo otrcala zarad politickog cara, da uzmu koji glas od puka kad ovaj vidi kako brinu za bivšeg šampiona ili po prijateljskoj liniji, inace dvostrukoj (Vucic i Dacic su, naime, dobri prijatelji i gospodina koji je nožem i pikslom unakazio Danilovica), nije mnogo važno. Za ovu državu i njene gradane je važno da su premijer i njegov prvi zamenik otišli da pruže podršku nekom ko je neposredno pre toga prekršio zakon i ometao službena lica u vršenju dužnosti. Usput i pretio pištoljem. Ali koga je to briga kad nije one koji bi o tom zakonu ponajviše trebalo da se staraju.

Da su Danilovica napali huligani, džeparoši, kriminalci, pa prosti jadi... Njega je, na njegovu žalost, napao najbolji prijatelj, a sve u duhu stare srpske tradicije, što bi Ivica rekao. Posle višesatnog opijanja, kažu ocevici.

Živo me zanima da li ce, posle svega, kada Danilovic, nadam se zdrav i bez posledica, izade iz bolnice, iko pokrenuti postupak protiv njega? Da li ce neko pozvati na odgovornost proslavljenog asa, drugara našeg premijera i vicepremijera, zbog toga što je svojim bahatim ponašanjem ugrozio svoj i živote drugih ljudi...? (A nije mu prvi put da se nasilnicki ponaša i izaziva incidente).

Ako se to ne desi, a sumnjam da ce baš tako i biti, bice to definitivno dokaz da ova država i nije država, nego Divlji zapad, gde vlada zakon jaceg ili u najboljem slucaju - bržeg na obaracu.

Stoga, topla preporuka premijeru da kad sledeci put ode put Amerike, umesto Aplova i Guglova, zakaže audijenciju kod nekog proizvodaca oružja. To je, fakat, primerenije našoj tradiciji, a bice svakako traženija roba u zemlji gde obicaji nalažu da prijatelj prijatelju "skakavcem" traži bubreg po utrobi.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |