субота, 30. март 2013.

Ešton: Svaka čast Dačiću i Tačiju

14. 02. 2013. 15:14h | Beta| foto: Beta
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je da su razgovori o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije "težak proces", ali da daje rezultate, kao i da očekuje podršku Saveta bezbednosti UN. Želim da iskoristim ovu priliku i da pohvalim premijera Dačića i premijera Tačija za pristup ovim razgovorima i smelost koju su time pokazali: Ketrin Ešton
Ketrin Ešton je u redovnom godišnjem izveštaju pred Savetom bezbednosti UN izjavila da dijalog daje rezultate.
"Imamo sporazum o integrisanom upravljanju granicom i sada su svi prelazi postali funkcionalni. Imamo sporazum o zaštiti kulturnog i verskog nasleđa i imamo i sporazum o zvaničnicima za vezu koji će biti u kancelarijama EU u Beogradu i Prištini", navela je ona.
Visoka predstavnica EU je ocenila da je od izuzetnog značaja prošlonedeljni susret predsednice Kosova Atifete Jahjaga i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Briselu i najavila da će se proces nastaviti sledeće nedelje novim susretom premijera Hašima
Tačija i Ivice Dačića.
"Želim da iskoristim ovu priliku i da pohvalim premijera Dačića i premijera Tačija za pristup ovim razgovorima i smelost koju su time pokazali. To nije lak proces ni za jednog od njih, ali oni imaju našu podršku i računam na podršku ovog saveta", kazala je Ketrin Ešton.
Na sastanku 19. i 20. februara u Briselu Dačić i Tači trebalo bi da razgovaraju o severu Kosova koji je uglavnom nastanjen Srbima koji ne priznaju institucije Kosova.
Uspeh u razgovorima u Briselu važan je i za evropske integracije Srbije i Kosova - Beogradu je to preduslov za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, dok Priština očekuje da posle razgovora dobije datum početka razgovora o  Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |