недеља, 31. март 2013.

Irska podrška evropskom putu Srbije


 Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao u Dablinu s irskim zvaničnicima, koji su izrazili podršku evropskom putu Srbije. U razgovorima izraženo uverenje da će Srbija dobiti datim početka pregovora tokom irskog predsedavanja EU, do kraja juna.  Ovo je druga poseta srpskog premijera Irskoj
Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Dablinu s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Irske Šonom Baretom i ministrom pravde Alanom Šaterom i tom prilikom je izraženo uverenje da će Srbija dobiti datim početka pregovora tokom irskog predsedavanja EU, do kraja juna.
"U razgovorima su pozitivno ocenjene reforme koje sprovodi Vlada Srbije i pružena je podrška evropskom putu Srbije. Izraženo je uverenje da će Srbija dobiti datum početka pregovora u vreme irskog predsedavanja Evropskoj uniji", saopšteno je iz kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Dačić i irski državnici su, kako je navedeno u saopštenju, istakli značaj dijaloga Beograda i Prištine i izrazili uverenje da će dijalog dovesti do pravednih rešenja problema na Kosovu i Metohiji i da će doprineti regionalnoj stabilnosti.
Srpski premijer Ivica Dačić rekao je danas u Dablinu da očekuje da Srbija do kraja irskog predsedavanja Evropskoj uniji, do juna 2013, dobije datum početka
pregovora o članstvu u EU.
Dačić je, posle razgovora sa irskim premijerom Endom Kenijem, rekao da je zadovoljan onim što je čuo i ocenio da je razgovor bio otvoren, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Premijer Srbije upoznao je irskog kolegu i sa dosadašnjim tokom dijaloga između Beograda i Prištine.
"Srbija želi da ovaj problem reši na obostrano prihvatljiv način, da nađemo održivo rešenje koje bi bilo u interesu i Albanaca i Srba", rekao je Dačić. On je ocenio da bi svaki negativan odgovor po pitanju datuma za početak pregovora sa EU bio kontraproduktivan i to bi, prema njegovim rečima "ubilo dijalog".
"Potrebne su dobre vesti da bi se podstakao dijalog. Niko ne može da očekuje da se preko noći reše problemi stari nekoliko vekova, pošto mi ne razgovaramo o statusnim pitanjima", rekao je Dačić.
Premijer Srbije dodao je da je u Dablinu izneo srpski predlog koji je definisan u rezoluciji i u platformi, kao i da su razmenjena iskustva koja Irska ima u svojoj istoriji.
"Mislim da je naš dogovor veoma jasan, a to je da će Irska maksimalno podržati evropske integracije Srbije", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Premijer je rekao da se očekuje da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton podnese izveštaj Evropskom savetu, a da Evropski savet u junu donese odluku o datumu za počinjanje pregovora.
"Veoma me raduje što sam video i lično se uverio da će Irska kao predsedavajuća (EU) biti jedan od najčvršćih i glavnih zagovornika da Srbija dobije podršku, odnosno da dobije datum za otpočinjanje pregovora, što smatram da je zaista od vitalnog značaja za sve građane Srbije", rekao je Dačić posle razgovora sa irskim
premijerom.
Ovo je druga poseta srpskog premijera Irskoj. Prošlog meseca boravio je u Dablinu, gde je prisustvovao neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU koji su pozitivno ocenili napore naše zemlje u borbi protiv lažnih azilanata.









0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |